Αρχική  > Συνεντεύξεις

Μολυβδάς: “Κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να βελτιώνεται συνεχώς”

Football
2322
Ο βοηθός προπονητής του Άρη, Θανάσης Μολυβδάς, εφ' όλης της ύλης αποκλειστικά στο Basketnet.gr

 Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το πανεπιστήμιο του Grennwich και το Sallonica Basketball Camp. Φοίτησε για κάτι περισσότερο από μια δεκαετία στις ακαδημίες του κόουτς Ροδόπουλου, “Αστέρια”, αναλαμβάνοντας σταδιακά όλα τα αγωνιστικά τμήματα των ακαδημιών.

 Την διετία '08-'10 κάθεται στον πάγκο του Πανελληνίου υπό τις οδηγίες του Ζούρου, όπου συνεργάστηκε και με τον νυν παίχτη του Βασίλη Ξανθόπουλο, και φτάνει με την ομάδα μέχρι το Final Four του Eurocup. Ο Ζούρος του εμπιστεύεται μια θέση και στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ελλάδος, όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Πρίφτη.

 Την διετία '10-'12 μεταβαίνει στην Κατερίνη για να ενταχθεί στο τεχνικό επιτελείου του Πιερικού Αρχέλαου, όπου αναλαμβάνει στα τέλη της σεζόν χρέη πρώτου προπονητή και με 3/4 νίκες κρατάει την ομάδα στην Α2. Η πρώτη του συνεργασία με τον Άρη λαμβάνει μέρος την σεζόν '12-'13 δίπλα στον Αγγέλου, ενώ επιστρέφει σ' αυτόν, υπό τις οδηγίες του Μίνιτς, έπειτα από ένα σύντομα πέρασμα στο τιμ του Ζούρου στην Ζαλγκίρις Κάουνας.

 Ο Θανάσης Μολυβδάς μιλάει στο BasketNet για την επιστροφή του στον “Αυτοκράτορα”, τις νέες συνθήκες της σεζόν και τις προσδοκίες της ομάδας σε αυτήν. 

  • Πόσο έχει αλλάξει ο Θανάσης, ως προπονητής, από την προηγούμενη θητεία του στον Άρη;

 Κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να αλλάζει όχι μόνο από τη μια θητεία στην άλλη, αλλά και από την μια χρονιά στην επόμενη. Η χρονιά στην Ζαλγκίρις , έστω και με τις συνθήκες που έγινε, αποτέλεσε μια μεγάλη εμπειρία για μένα. Πέραν αυτού η συνεργασία μου με τον Ζούρο, ακόμη και εκτός γηπέδων, και η ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού με βοήθησε πάρα πολύ. Παρακολούθησα πάρα πολλά παιχνίδια όλο το διάστημα που ήμουν εκτός επαγγελματικού επιπέδου και σίγουρα υπάρχει βελτίωση από τον κόουτς που ήμουν το ΄12-'13.

  • Ο Άρης πόσο έχει αλλάξει;

 Ο Άρης έχει αρχίσει και αποκτά ξανά υπόσταση ως σωματείο. Όταν μια ομάδα έχει μια σταθερή διοίκηση και έχει έναν σταθερό χρηματοδότη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την προηγούμενη περίοδο που ήμουν εδώ ο κ. Αρβανίτης έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει τον Άρη όρθιο. Ο κόουτς Αγγέλου είχε επίσης πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο σ' αυτό το κομμάτι, δίνοντας και αυτός όλο του το είναι ώστε να κρατηθεί το σωματείο όρθιο. Βέβαια όλοι οι άνθρωποι που πλαισίωναν την διοίκηση εκείνη τη χρονιά ('12-'13) και την επόμενη, όπως ο κ. Πλιάκης που ήταν μεγάλος “αιμοδότης”, κράτησαν ουσιαστικά την ομάδα ζωντανή.

 

  • Με τον κόουτς Πρίφτη έχεις συνεργαστεί και στην Εθνική. Ποια τα κοινά σημεία της φιλοσοφίας σας;

 Με τον κόουτς έχουμε συνεργαστεί στην Εθνική όπου σ' εκείνα τα δύο καλοκαίρια είχαμε την πρώτη μας γνωριμία. Αυτό βοήθησε ώστε να έχουμε πιο εύκολη προσέγγιση στην φετινή μας συνεργασία. Το πιο κοινό χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι είμαστε και οι δύο λάτρεις της άμυνας. Έχω πάρει και από αυτόν κάποια καινούρια στοιχεία και ιδέες. Από εκεί και πέρα το μπάσκετ, επιθετικά τουλάχιστον, είναι τεράστιο και χαώδες. Μπορεί δηλαδή να συγκλίνουν ή να αποκλίνουν οι απόψεις μας κάπου, όμως είναι τόσο ευρύ το πεδίο όσον αφορά την επίθεση που συνεχώς βρίσκεις κοινό τόπο για να συνεργαστείς.

  • Ο κόουτς Μολυβδάς τί νέο φέρνει στην ανάλυση της τακτικής του κόουτς Πρίφτη;

 Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσεις στον κόουτς (γέλια)! Δεν είναι υποχρεωτικό ότι παίρνεις καινούριο συνεργάτη και φέρνεις μια καινούρια ιδέα. Μπορεί απλά ο καινούριος συνεργάτης να δώσει μια ώθηση για κάτι που ο ίδιος (ο πρώτος προπονητής) σκεφτόταν και δεν είχε μια δεύτερη σκέψη για να τον παρακινήσει. Μέσω της συζήτησης και της ζύμωσης των απόψεων μέσα στην ομάδα έρχονται στο προσκήνιο κάποιες ιδέες που στο αρχικό πλάνο είναι καινούριες.

  • Η ομάδα, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμμετέχει σε μια νέα αχαρτογράφητη διοργάνωση. Ποιες οι διαφορές του Champions League από το Eurocup και ποιες οι παγίδες της νέας διοργάνωσης;

 Πρέπει να κυλήσει η χρονιά για να διαπιστώσουμε τις διαφορές με το Eurocup. Βέβαια έγινε ένα μπέρδεμα με τις ομάδες που έφυγαν τελικά από το Eurocup την τελευταία στιγμή και έτσι δημιουργήθηκε ουσιαστικά ένας καινούριος όμιλος περιπλέκοντας λίγο τα πράγματα, σχετικά με την μετάβαση από τους ομίλους στους “16”. Από κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν κάποιες παγίδες κυρίως με ομάδες από τα πρωταθλήματα των Βόρειων χωρών, που δεν συμμετείχαν στο Eurocup τις προηγούμενες χρονιές και μπορεί να υποτιμηθούν. Όταν υποτιμάς μια ομάδα μπορεί να την πατήσεις άσχημα κυρίως στα εκτός έδρας ματς, καθώς αυτές οι ομάδες έχουν τις περισσότερες φορές ένα “run-n-gun” στιλ παιχνιδιού. Σ' αυτό το στιλ πρέπει να είσαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος στην άμυνα γιατί μπορεί να βρούνε ρυθμό, να βάλουνε συνεχόμενα τρίποντα και εκεί να χάσεις τον ρυθμό του παιχνιδιού. Ήρθαν αρκετές δυνατές ομάδες και θα υπάρχουν πολλά δυνατά ματς σε μια διοργάνωση πολύ υψηλού επιπέδου, στην οποία για να πρωταγωνιστήσεις θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να μην αφήνεις καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

  • Πόσο λεπτή είναι η γραμμή για το τεχνικό επιτελείο να διατηρήσει φρέσκους τους παίχτες, πνευματικά και σωματικά, και παράλληλα να χτυπήσει όλα τα ματς του προγράμματος;

 Πνευματικά ίσως είναι πιο δύσκολο γιατί μπορεί σ' ένα ματς να εμφανιστείς πιο χαλαρός, ειδικά σε κάποιο από τα λεγόμενα “εύκολα” ματς, και να την πατήσεις. Επίσης τα δύο ματς την εβδομάδα βοηθούν τους παίχτες να αισθάνονται ικανοποιημένοι ακόμα και αν δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, κάτι που δεν συμβαίνει όταν παίζουν ένα ματς την εβδομάδα.Όσον αφορά σωματικά η ομάδα έχει ένα γεμάτο ρόστερ και από τα φιλικά έχουμε φροντίσει να κρατάμε τον χρόνο συμμετοχής μοιρασμένο, ώστε οι παίχτες να παραμένουν φρέσκοι. Θα έχεις κάποια ματς που θα πρέπει να τα κερδίσεις, το παιχνίδι το ίδιο θα απαιτεί κάποιοι παίχτες να πάρουνε περισσότερο χρόνο, αλλά μετά θα έρθουνε τα θεωρητικά εύκολα ματς που θα δώσουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν περισσότερο.

  • Ποια στοιχεία εκλείπουν στην ομάδα με την απουσία του Σανικίτζε και ποια έρχονται να τα αντικαταστήσουν;

 Ο Σανικίτζε μας έδινε πάρα πολλά στοιχεία στο παιχνίδι, τα οποία πολλές φορές δεν φαίνονται στην στατιστική. Διαβάζει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι και μπορεί να βρει εύκολα τον ελεύθερο παίχτη, ενώ ξέρει να κινείται καλά μέσα στο γήπεδο και κρατάει τις σωστές αποστάσεις, κάτι που διευκολύνει την δουλειά όλων των παιχτών μέσα στο γήπεδο. Επίσης διαβάζει εξίσου καλά την άμυνα, καλύπτοντας τους χώρους και κλέβοντας τις μπάλες, στοιχεία που σίγουρα θα μας λείψουν πολύ.Πάντα σε μια ομάδα όταν προκύπτει ένας σοβαρός τραυματισμός το πρώτο πράγμα που καλείται να κάνει είναι να καλύψει το πρόβλημα εκ των έσω. Το “καλό”, αν μπορεί να υπάρχει τέτοιο, για εμάς είναι ότι οι μνήμες στο να αγωνιζόμαστε χωρίς 4άρι είναι νωπές, καθώς μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, και σχεδόν σε όλα τα φιλικά, την περάσαμε χωρίς τους Σανικίτζε και Τσαϊρέλη. Αυτό σ' ένα βαθμό θα μας βοηθήσει λίγο να προσαρμοστούμε στην παρούσα κατάσταση, πέρα από τις προφανέστατες δυσκολίες που μας δημιουργεί.

  • Υπάρχει καθόλου τα αίσθημα μέσα στην ομάδα ότι φέτος έχετε αξιώσεις για κάτι καλό;

 Υπάρχει το αίσθημα της δίψας για διάκριση. Όλοι θέλουμε να κυνηγήσουμε στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι συνθήκες όσον το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Όταν βρίσκεσαι σ' ένα σωματείο στο οποίο η διοίκηση σου παρέχει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, σίγουρα και συ θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να το ανταποδώσεις.

  • Έχεις συνεργαστεί στην προπονητική σου καριέρα με μεγάλους προπονητές της ελληνικής σχολής. Εξήγησέ μας συνοπτικά τί έχεις κερδίσει από τον καθένα.

 Για να είμαι ειλικρινής για μένα η ιστορία πάει πολλά χρόνια πίσω όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ (Μαντουλίδης) για προπονητές όπως οι Νικόλ, Χατζηκυριακίδης (Μαχητές Πεύκων) και Ζουρνατζίδης (team manager Π.Α.Ο.Κ.), άνθρωποι που έχουν μέσα τους μια απέραντη αγάπη για το παιχνίδι και που μ' έκαναν να αγαπήσω το μπάσκετ απ' όλες τις απόψεις.

 Έπειτα στα πρώτα μου προπονητικά βήματα ήμουν τυχερός να είμαι δίπλα στον καλύτερο δάσκαλο που μπορεί να έχει κάποιος όταν ξεκινάει την καριέρα του, τον κόουτς Ροδόπουλο.Με την σειρά του ο Ζούρος είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στο επαγγελματικό μπάσκετ, με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να μεταφέρω τις γνώσεις που απέκτησα δίπλα στον Ροδόπουλο από το επίπεδο του παιδικο-εφηβικού στο επαγγελματικό. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχω ζήσει μέχρι στιγμής τις καλύτερες μπασκετικές εμπειρίες που θα μπορούσα να έχω ζήσει.

 Από την άλλη όσον αφορά τον Σορώτο μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο είχε αλλάξει το αγωνιστικό στιλ της ομάδας (Πιερικός  Αρχέλαος), χωρίς μικρότητες και εγωισμούς. Είναι ένας πραγματικός κύριος και ένας από τους ανθρώπους που έχουν παντρευτεί με το μπάσκετ. Ενώ τέλος η συνεργασία μου με τον Αγγέλου στον τότε Άρη ήταν μια ξεκάθαρα καλή επαγγελματική σχέση και μου έδωσε αρκετά πράγματα, και εκτός μπάσκετ, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνθηκών που κανένας άνθρωπος δε θέλει να συναντά στη δουλειά του, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει όταν προκύψουν.

συνέντευξη: Βάιος Κουκουζέλης


διαβάστε επίσης

comments powered by Disqus

"Στο www.basketnet.gr είμαστε απλά... ερωτευμένοι με το μπάσκετ. Αγαπάμε την πορτοκαλί μπάλα. Λατρεύουμε τον ήχο της όταν σκάει στο παρκέ... Αυτό είναι το μπάσκετ! Έρωτας με την πρώτη... μπαλιά!"

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Basketnet.gr.

Back to Top