Αρχική  > Συνεντεύξεις

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα και η αντιμετώπισή της (video)

Football
2727
O εκ των κορυφαίων φυσιοθεραπευτών της χώρας, Μάνος Παπαμανώλης, γράφει για την πελματιαία απονευρωσίτιδα !

Γενικά
Η πελματιαία απονεύρωση  είναι η ανατομική δομή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του πέλματος και ενώνει την πτέρνα με το πρόσθιο πόδι και τα μετατάρσια.. Υποστηρίζει την ποδική καμάρα και απορροφά τις δυνάμεις  που αναπτύσσονται στο πόδι κατά την φόρτιση. Ως πελματιαία απονευρωσίτις ορίζεται η φλεγμονή ή και μερική ρήξη της πελματιαίας απονεύρωσης λόγω υψηλών φορτίσεων.
 
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι οι εξής:
  • Κοιλοποδία
  • Παχυσαρκία
  • Αλλαγή-αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας
  • Επανειλημμένες φορτίσεις (αθλήματα όπως μπάσκετ,βόλευ ,στίβος κ.α)
  • Χρόνια τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα
Κλινική εικόνα
Η πελματιαία απονεύρωση παρουσιάζεται με πόνο στην πτέρνα  συνήθως στην έσω επιφάνεια αυτής, ενώ μπορεί να υπάρχει και δυσκαμψία στην ποδοκνημική. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα με την πρωινή έγερση ή μετά από σωματική άσκηση.
 
Διαγνωση –Διαφορικη διαγνωση
 Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση ή και με την βοηθεια της MRI ακρου ποδος. Η διαφορική διάγνωση είναι α)άκανθα πτέρνης,β)αντιδραστική διαταραχή που συνοδεύει την Β1) γονορια,Β2) νοσο του Reiter,Β3)αγκυλοποιητικη σπονδυλιτιδα

Θεραπεία
Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι κατά βάση συντηρητική. Εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης από εξειδικευμένο κέντρο φυσικοθεραπείας που περιλαμβανει:1) παγοθεραπεία (σύγχρονη κρυοθεραπεία GAME READY), 2) shockwave therapy (φωτο,video), 3) INDIBA, 4) ασκησεις διατάσεις γαστοκνημίας 5) προοδευτική ενδυνάμωση και 6)πέλματα ειδικής κατασκευής για αποφόρτηση των δυνάμεων.

διαβάστε επίσης

comments powered by Disqus

"Στο www.basketnet.gr είμαστε απλά... ερωτευμένοι με το μπάσκετ. Αγαπάμε την πορτοκαλί μπάλα. Λατρεύουμε τον ήχο της όταν σκάει στο παρκέ... Αυτό είναι το μπάσκετ! Έρωτας με την πρώτη... μπαλιά!"

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Basketnet.gr.

Back to Top