Αρχική  >  Blogs  > Γιάννης Πάλλας

Όλα έχουν κι ένα όριο

Football
392

Ο Γιάννης Πάλλας εξηγεί γιατί η FIBA θα πρέπει να αναλάβει το θεσμικό της ρόλο και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Euroleague

Η FIBA είναι ο μοναδικός θεσμοθετημένος φορέας του μπάσκετ που αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ουδείς άλλος…

Η Euroleague είναι ένας κλειστός (κατά βάση) συνεταιρισμός με την μορφή που είχαν οι συνεταιρισμοί στην ελληνική επαρχία πριν από δυο-τρεις δεκαετίες και εν τέλει απέτυχαν παταγωδώς, δημιουργώντας την ανάγκη ενός νέου μοντέλου, στην ελληνική κοινωνία. Αυτό ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσει και το μπάσκετ…

Η αλήθεια είναι το ισχυρότερο επιχείρημα σε οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος στον βίο και την πολιτεία του.

Γι’ αυτό επιχειρώντας να εξηγήσουμε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου μετά τον αγώνα με την Εσθονία, θα κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή σε αληθινά γεγονότα. Όχι εικασίες η αοριστολογίες.

Το 2010 η FIBA αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων. 80 Ομοσπονδίες συμμετείχαν με την ψήφο τους και αυτές είναι που συμμετέχουν και στους προκριματικούς αγώνες.

Το 2015 η FIBA ανακοινώνει τις ημερομηνίες των αγώνων των προκριματικών σε όλες της Ηπείρους…

Έναν χρόνο αργότερα (2016) ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου με ανακοίνωση-δήλωση υποστήριξε ότι δε θα εμποδίσει την διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων των εθνικών ομάδων.

Το 2016 η Euroleague αλλάζει format και σύστημα διεξαγωγής και ορίζει αγώνες πάνω στις ημερομηνίες που ήξερε εξ αρχής ότι η FIBA έχει ορίσει αγώνες Εθνικών Ομάδων!

Πριν ξεκινήσουν τα πρώτα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων ο Δον Τζόρντι προσπάθησε να δικαιολογήσει την άρνηση των ομάδων να αφήσουν τους παίκτες να συμμετάσχουν στα προκριματικά, επικαλούμενος την κούραση από τα ταξίδια.

Και έχει δίκιο, αφού είναι πράγματι μεγάλη η ταλαιπωρία ενός ταξιδιού στην Κρήτη για κάποιον παίκτη, από το να πάρει το αεροπλάνο και να πεταχτεί μέχρι την Βαρκελώνη για ένα διαφημιστικό σποτ της Euroleague!

Ακόμη μεγαλύτερη κόπωση θα έλεγα και από το να ταξιδέψει κανείς από την Κίνα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στα παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Στην ασέβεια που επιδεικνύει έναντι των εθνικών ομάδων ο Μπερτομέου πρέπει να απαντήσει δυναμικά η FIBA. «Με επιθετική τακτική που θα φέρει αποτέλεσμα» όπως είπε και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Sport24 Radio 103,3 ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Η πλάκα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και επειδή η Εθνική ομάδα είναι η βιτρίνα κάθε χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό απ’ όλους και κανείς να μην κρύβεται πίσω από οποιαδήποτε κίνηση… τακτικής.

Οι τακτικισμοί δεν έχουν θέση όταν μιλάμε για την εθνική εκπροσώπηση σ’ ένα σπορ. Μόνο περηφάνεια και δίψα για διάκριση πρέπει να διέπουν κάθε άνθρωπο που σέβεται τον τόπο του.

Ο Δον Τζόρντι έχει καταφέρει ως τώρα να τα θέλει όλα δικά του και να το επιτυγχάνει, όμως, κάποια στιγμή όλα έχουν ένα τέλος και αυτό το τέλος πρέπει να το οριοθετήσει η FIBA αφήνοντας την παθητική στάση που επιδεικνύει ως τώρα.

Οι Ισπανοί φωτογραφήθηκαν με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι πριν το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού σε μια χώρα όπου οι ομάδες ακολουθούν πιστά τα λεγόμενα του αφεντικού της Euroleague.

ΥΓ: Μια μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ που κινδυνεύει πλέον να μην παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και είναι στην κορυφή της Ευρώπης, «πληρώνοντας» την στάση του Μπερτομέου, είναι η Κροατία, η οποία έχει τρεις ήττες στα πρώτα τρία παιχνίδια των προκριματικών. Και αν δεν αντιδράσει δυναμικά η FIBA μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες εκπλήξεις…

 


διαβάστε επίσης

comments powered by Disqus

"Στο www.basketnet.gr είμαστε απλά... ερωτευμένοι με το μπάσκετ. Αγαπάμε την πορτοκαλί μπάλα. Λατρεύουμε τον ήχο της όταν σκάει στο παρκέ... Αυτό είναι το μπάσκετ! Έρωτας με την πρώτη... μπαλιά!"

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Basketnet.gr.

Back to Top