Αρχική  >  Blogs  > Γιάννης Πάλλας

Τελικά «Ζοτς» πότε είχες δίκιο;

Football
386

Ο Γιάννης Πάλλας προσεγγίζει την έννοια Εθνική ομάδα μέσα από δυο διαμετρικά αντίθετες απόψεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Όταν το 2005 στο Βελιγράδι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέτυχε με την Εθνική ομάδα της χώρας του, σε μια διοργάνωση που δεν θα θέλει να θυμάται με τίποτε στην προπονητική του διαδρομή, έκανε πρωτοφανή επίθεση στους παίκτες του!

Τότε μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης της Σερβίας για «παίκτες που νοιάζονταν μόνο για τα συμβόλαια τους και τίποτε περισσότερο» αδιαφορώντας για το εθνόσημο και την παρακαταθήκη του σερβικού μπάσκετ, ρίχνοντας τους στην… πυρά για την αποτυχία, για την οποία προφανώς και ο ίδιος δεν έφερε καμία ευθύνη.

Τώρα, επειδή θέλει να τα έχει καλά με την Euroleague και να μην στενοχωρήσει με αυτά που θα πει τον υπεύθυνο της κρίσης που έχει προκληθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τον Τζόρντι Μπερτομέου, όσον αφορά τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων φροντίζει να πάει από την άλλη πλευρά του ποταμού.
Να οχυρωθεί πίσω από τα συμβόλαια των παικτών και να υποστηρίξει πως «τα παράθυρα της FIBA είναι καταστροφή».

Η διεκδίκηση άλλης μιας κούπας της Euroleague έχει μεγαλύτερη αξία για τον «Ζοτς» από το ίδιο το μπάσκετ και την εξέλιξη του. Μια εξέλιξη που δεν θα έρθει εάν δεν υπάρχει συσπείρωση των δυνάμεων του μπάσκετ.

Η Εθνική ομάδα κάθε χώρας προφανώς και δεν ανήκει σε καμία Ομοσπονδία και σε κανέναν πρόεδρο, είτε λέγεται Βασιλακόπουλος, είτε Τούρκογλου, είτε Γκαρμπαχόσα. Ανήκει στο φίλαθλο αθλητικό κοινό που προσδοκά σε κάθε διοργάνωση, έναν λόγο για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανο. Ειδικά σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, όπου ο αθλητισμός παραμένει (ακόμη τουλάχιστον) μια διέξοδος, η Εθνική ομάδα αποτελεί το «ιερό και το όσιο».

Το μέγεθος και την σημασία της συμμετοχής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προσδίδει ένα ξεκάθαρο γεγονός. Η έκρηξη του αθλήματος προήλθε από την Εθνική ομάδα. Τίποτε δεν ήταν ίδιο στο σπορ μετά την μεγάλη επιτυχία του 1987, όπου υπήρξε μεγάλη υπεραξία πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικοί κολοσσοί επένδυσαν στην «πορτοκαλί θεά».

Όποτε υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες το προϊόν που λέγεται μπάσκετ, αποκτά μεγαλύτερη αξία στο χρηματιστήριο και αυτό συνέβη και με την επιτυχία του 2005 στο Βελιγράδι, εκεί όπου «ναυάγησε» η Σερβία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ναι, εκεί, όπου οι Σέρβοι σούπερ σταρ νοιάζονταν για τα συμβόλαια τους, τα οποία καλά κάνουν και θέλουν να διαφυλάξουν οι αθλητές και αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον προπονητή της Φενέρμπαχτσε. Τα καλά και συμφέροντα, με λίγα λόγια…

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα μιλήσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς η οποιοσδήποτε άλλος για τις Εθνικές ομάδες και την προσφορά στην χώρα, εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε…

 


διαβάστε επίσης

comments powered by Disqus

"Στο www.basketnet.gr είμαστε απλά... ερωτευμένοι με το μπάσκετ. Αγαπάμε την πορτοκαλί μπάλα. Λατρεύουμε τον ήχο της όταν σκάει στο παρκέ... Αυτό είναι το μπάσκετ! Έρωτας με την πρώτη... μπαλιά!"

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Basketnet.gr.

Back to Top